Ruimte voor Kunstenaars

Op naar een bulletproof 2015! #Hilversum #Daarisruimtevoorkunst!

Eveline Dorland (initiator Kunst Kogel): Zo aan het einde van het jaar is het weer tijd om even stil te staan bij het voorbije jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Wat een jaar! Kunst Kogel is in februari bedacht. Hoe dat ging? Ik reed waarschijnlijk op mijn fiets van leegstand naar leegstand, en zoals dat soms gaat is daar ineens een idee. Een klein plannetje, en dat werd groter en groter. Een plannetje wat groeide, en nog steeds groeit. Toen werd het concreter! Niet alleen concreter, ik voelde en voel een enorme noodzaak om Hilversum cultureler te maken, en de stad achter de broek te zitten om de winkelleegstand in te zetten voor dit doel. Soms voelt het als een heksenjacht, maar vaak is er met alle mensen die ik spreek een gelijke wens om hiermee aan de bak te gaan. Zo werden we in april een echte rechtspersoon. En gingen we in mei al onze eerste voorstelling geven bij de Wak Hilversum. Een prachtige dag waarbij het Dudokpark en de GSA gallerie ons decor waren voor twee mooie presentaties, die dwars door alle kunstdisciplines en leeftijdgroepen heen gingen. We hadden fotografie (fcperspectief), met beeldende kunst (gsa) met rapmuziek (BPM) en bovenal veel zon!

En daar leerde ik weer meer mensen kennen die allemaal willen dat Hilversum bruist. Om er een paar te noemen: Manon Hoek, die de amateurkunst in Hilversum zichtbaar wil maken! Joke Hoff (mijn allereerste balletjuf) die mij aanmoedigde om meer talent in de stad te laten zien. Bert ten Brink die meteen stond te stuiteren om een samenwerking aan te gaan waarin fotografie en dans elkaar opzochten. Stephanny Turton waarmee ik een choreografie maak. Niet alleen een inspirerende tante, ook zonder het door te hebben, een coach in mijn werk. Anke Olthoff, een vastgoedeigenaresse die vol passie vertelt over buurtgevoel, zingeving, reuring en samenwerken!

En toen kwam Gwen de Visser op mijn pad. Een energiebom die met het evenement rondje35 de funfactor in Hilversum wil vergroten! De vraag “Waarom help je niet mee om rondje35 te organiseren.” werd in een nanoseconde met JA! beantwoord. Dat ga ik in 2015 uiteraard weer doen, sterker nog, we zijn al keihard aan de slag!

Toch is er nog een hoop werk aan de Kunst Kogel winkel! Enthousiasmeren is het probleem niet, maar de juiste mensen bereiken om het hele plan van de grond te tillen bleek in praktijk vaak lastig. Mijn mails werden soms vaker niet beantwoord dan wel en dat is begrijpelijk in de huidige haastige-economie. Mijn inbox heeft ook weleens last van een uit-het-scherm-uit-het-hart principe, wie niet? Maar toch bereikte ik velen uit eindelijk wel!

Dat komt ook doordat de honger naar cultuur en een fraaier stadsbeeld groot is. Onze samenleving anno 2014 heeft naast een enorme online-betrokkenheid toch veel initiatieven waarbij men weer offline elkaar vindt. Ik heb het over PechaKucha in de Vorstin, waar ik een presentatie hield over Kunst Kogel. Dat was mijn persoonlijke leermoment van het jaar. Dansers zijn namelijk niet de meest geweldige sprekers. Ook daar werd ik aangemoedigd door de “cultuurhonger” die ik in de reacties voelde. Een gevoel van bevestiging dat Kunst Kogel een behoefte vervult en daarom kan gaan slagen maakte mij enorm gelukkig. Hilversum heeft niet alleen ruimte voor kunst, maar Hilversum wil meer kunst.

En dan op naar 2015.

Er moet nog veel gebeuren! En dat betekent veel overleggen, netwerken, enthousiasmeren en uitleggen, uitleggen, keer op keer weer uitleggen wat Kunst Kogel is en wil. De stembanden gaan niet als enige aan de slag. Ik doe met veel plezier weer mee aan de Wak. Ook de Wak maakt weer een groeistap dit jaar. Rondje35 gaat flink groeien, maar niet zozeer in km², maar in kwaliteit² en conceptuele kaders. Leuk, en spannend!

De moderne dans groep van Kunst Kogel kan vast beginnen met de warming-up. (Maar daarover wil ik nog even niets verklappen). Persoonlijk sta ik in 2015 zelf weer eens op het podium. Een bijzondere productie waarbij Muziek, Dans, Fotografie samenvloeien. Er wordt nog even een film gemaakt (!) en ik heb een nieuw visitekaartje (dat zal de vaste volgers niet ontgaan zijn).

Bedankt iedereen voor jullie support, en feedback.

2015, Ik heb er zin in. Ik wens jullie allemaal vrolijke feestdagen, met Fun, Reuring, Verbinding, Kunst, Vrienden, Familie, Bruisende pleinen, licht, warmte, hapjes en sapjes, Dans, en bovenal een Hilversum waar ruimte is voor kunst.

Eveline